Automatische verlichting
Er zijn twee soorten automatische lampen. Er zijn lampen die werken met behulp van een schemerschakelaar. Deze lamp gaat automatisch aan als de schemer invalt en gaat weer uit wanneer het licht wordt. Het licht blijft dan de gehele nacht branden.

Andere automatische lampen werken met behulp van een infrarood-detector of bewegingssensor. Dergelijke lampen gaan aan wanneer er beweging is in de directe omgeving, bijvoorbeeld als er iemand langs komt lopen. Lampen met een infrarood-detector zijn er voor zowel buiten- als binnenverlichting. Dit is vooral handig bij de trap en op de gang van de slaapkamer naar het toilet. Op deze wijze is er altijd voldoende licht. Automatische lampen zijn verkrijgbaar bij speciaalzaken voor verlichting en bij doe-het-zelf-zaken.

Extra telefoon
Als u een extra telefoon in uw slaapkamer heeft, hoeft u zich niet te haasten wanneer de telefoon rinkelt. U kunt voor een vast toestel kiezen, waarbij de telefoonkabel naar uw slaapkamer gelegd moet worden. U kunt ook een los of mobiel toestel gebruiken. Een tweede telefoon komt tevens goed van pas wanneer u ziek bent of wanneer u in geval van nood iemand wilt waarschuwen.

Zorg dat belangrijke telefoonnummers bij de telefoon liggen of in het toestel zijn geprogrammeerd. Diverse seniorentelefoons zijn te verkrijgen bij www.ouderenwinkel.nl.

Alarmeringssysteem
Bij een alarmeringssysteem heeft u telefoontoestel met een losse hanger. De hanger heeft een noodknop. Wanneer u op de knop drukt, maakt de hanger verbinding met het hoofdtelefoontoestel, die vervolgens naar een alarmcentrale of contactpersoon belt. Er zijn toestellen te koop met of zonder een abonnement. Te verkrijgen bij de thuiszorgwinkel of bij ouderenwinkel.nl.

Anti-slip ondermatjes
Tegen het wegglijden van kleden en matjes kunt u gebruik maken van anti-slip ondermatjes. Het is echter aan te raden om de kleedjes weg te halen, omdat ook met anti-slip het gevaar bestaat dat u valt.

Bedstang
Met een bedstang kunt u eenvoudig in en uit bed komen. De bedstang helpt u vanuit lig tot zit op de rand van het bed. Vanaf de bedrand kunt u de draaiarm gebruiken om op te staan. Te koop bij medisch speciaalzaken voor ongeveer € 2000,-

Top-Grip
Een voordeliger alternatief kan de Top-Grip zijn. Dit is een handgreep welke aan de bedrand wordt bevestigd met twee nylon banden. De Top-Grip is een bekroond ontwerp en geeft u grip tijdens omdraaien, opstaan en zitten. Het aanschafbedrag ligt rond de € 90,-. Voor informatie: www.ouderenwinkel.nl.

Schoeisel
Zorg voor schoenen en pantoffels die voldoende steun geven. Het is belangrijk dat ze de voet goed omsluiten en een stroeve zool hebben. Draag geen slippers.

Papegaai / Bedheffer
Met een papegaai of bedheffer kunt u makkelijk overeind komen in bed. De bedheffer plaatst u aan het hoofdeinde van het bed en is gemaakt van stevig metaal. U kunt overeind komen door u zelf op te trekken met behulp van de handgreep die aan de bedheffer hangt. Een papegaai is verkrijgbaar bij medisch speciaalzaken en bij ouderenwinkel.nl.

Toiletstoel
Een toiletstoel kan boven het toilet worden gebruikt, maar ook vrijstaand. U kunt een toiletstoel bijvoorbeeld naast het bed plaatsen zodat u ’s nachts niet naar het toilet hoeft te lopen.

Er zijn veel soorten en merken toiletstoelen. Sommigen hebben opklapbare armleuningen of zijn in hoogte verstelbaar. Er zijn ook verrijdbare toiletstoelen. Toiletstoelen zijn te koop bij medisch speciaalzaken of Ouderenwinkel.nl.

Bedverhogers
Een hoger bed maakt het in en uit bed stappen een stuk makkelijker. U kunt kiezen voor een seniorenbed of een bestaand bed verhogen met bedverhogers. Deze worden onder de poten van uw bed geplaatst en zorgen ervoor dat uw bed een comfortabele hoogte krijgt. Bedverhogers zijn verkrijgbaar bij de medisch speciaalzaak of bij ouderenwinkel.nl.

Kabelclips / snoergoot
Met kabelclips of een snoergoot kunt u losliggende snoeren vastmaken. Er bestaan
verschillende varianten: zelfklevende kabelclips, zadeltjes en volledige goten.
U vindt ze in doe-het-zelf zaken.

Loophulpmiddel
Welk loophulpmiddel voor u het meest geschikt is, hangt af van uw mogelijkheden en wensen. Er bestaan verschillende loophulpmiddelen, zoals een rollator, looprek, elleboogkruk, wandelstok. Het doel van een loophulpmiddel is het verminderen van de belasting op uw benen of het verbeteren van de balans. Als u problemen heeft met uw balans (evenwicht) bieden rollator en looprek de meeste ondersteuning. Een rollator op 3 wielen is alleen geschikt voor binnen. Een rollator op 4 wielen kunt u ook buiten gebruiken.

Met een wandelstok heeft u een extra steun tijdens het lopen. In het geval de klachten en/of beperkingen zowel links als rechts aanwezig zijn, is de ondersteuning door 1 stok of kruk minder geschikt.

Rookmelder
Een rookmelder zorgt voor snelle waarschuwing bij brand. Rookmelders vindt u bij doe-het-zelf zaken.

CO-melder
Koolstofmonooxide (CO) is een onzichtbaar, reukloos en zeer giftig gas. Het ontstaat door een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Laat jaarlijks uw cv-ketel, gaskachel of geiser controleren en zorg voor een goede ventilatie. Plaats een CO-melder in de ruimte waar het verbrandingtoestel staat. CO-melders vindt u bij doe-het-zelf zaken.

Overige tips voor in de slaapkamer
- Maak de ruimte vrij rondom het bed: het bed opmaken wordt makkelijker en het risico op struikelen wordt minder.
- Sta altijd voorzichtig en rustig op. U voorkomt daarmee dat u duizelig wordt. Trek stevig schoeisel aan.